Nationaal georegister
  • Contact
  • Help
  • Home
  • Zoeken
  • Kaart
  • Actueel
  • Over NGR
  • Voor ontwikkelaars
Zoeken

Historische Bouwkunst - Cultuur historische waardenkaart (CHW)

Inventarisatie van historische bouwkunst. Met historische bouwkunst worden 'onroerende zaken' bedoeld. Voorbeelden zijn: boerderijen, woonhuizen, fabrieken, molens, kerken en kastelen. Maar ook: bruggen, grenspalen, standbeelden, etc. De Cultuurhistorische Waardenkaart is op 26 september 2006 definitief vastgesteld door GS van Noord-Brabant.



Als criteria voor opname op de Cultuurhistorische waardenkaart zijn gebruikt de wetenschappelijke en/of cultuurhistorische betekenis, schoonheid, en ouderdom. Voor het criterium ouderdom is aansluiting gezocht op de termijn van 50 jaar, die ook in de Monumentenwet is opgenomen.

Simple

Basis

Title

Historische Bouwkunst - Cultuur historische waardenkaart (CHW)

Unique resource identifier

dc5c90d8-023d-4af0-8447-c9fc666ab064

Status
Completed

interprovinciale thesaurus

  • architectuur

  • cultuurhistorische waardenkaarten

Date (Creation)
2005-03-16
Date (Publication)
2006-10-30
Date (Revision)
2006-07-31
Statement

In deze kaartlaag zijn de Rijksmonumenten in Noord-Brabant opgenomen. Dat zijn de rode stippen. Het grootste deel van deze kaartlaag bestaat echter uit een nadere selectie uit de resultaten van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP), dat door de provincie werd uitgevoerd van 1979 tot 1991. Dat zijn de blauwe stippen. Ten behoeve van de actualiteit van de kaart zijn niet alle objecten uit het MIP opgenomen. Een deel daarvan is door sloop of verbouwing niet meer van bovenlokaal belang.



In het kader van het Jaar van de Boerderij (2003) zijn door lokale heemkundeverenigingen, onder toezicht van de Boerderijenstichting Noord-Brabant, de boerderijen in het MIP onder de loep genomen. Dat heeft geleid tot het schrappen, maar ook tot het toevoegen, van enige honderden boerderijen. Naar aanleiding van een onderzoek van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zijn voorts zestig kerken uit de periode van de wederopbouw (1945-1955) opgenomen.

Een deel van de Rijksmonumenten komt ook voor in het MIP. In die gevallen zijn de beschrijving en de foto's afkomstig van het MIP. De rijksmonumenten die niet in het MIP voorkomen zijn voorzien van een beschrijving van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, maar zijn niet voorzien van een foto.

Noord-Brabant kent ongeveer 6000 gemeentelijke monumenten. Helaas zijn die nog niet als aparte categorie opgenomen op de cultuurhistorische waardenkaart. Een groot deel ervan komt echter ook voor in het MIP en staat dus wel als blauwe stip op de kaart.

Point of contact
organisationName electronicMailAddress role

Provincie Noord-Brabant

geo@brabant.nl

Owner
Use limitation

Dit bestand mag extern gepubliceerd worden

Use limitation

Geen gebruiksbeperking, dit bestand kan onbeperkt uitgeleverd worden.

Use constraints
Intellectual property rights
Access constraints
Intellectual property rights

Legal constraints

Access constraints
Other restrictions
Other constraints

geen beperkingen

 

spatial

N
S
E
W




Denominator
25000
 

Metadata

Metadata author
organisationName electronicMailAddress role

Provincie Noord-Brabant

geo@brabant.nl

Point of contact
 
 

N
S
E
W




Keywords



Not available




Privacy Cookies Copyright