Nationaal georegister
  • Contact
  • Help
  • Home
  • Zoeken
  • Kaart
  • Actueel
  • Over NGR
  • Voor ontwikkelaars
Zoeken

Basiskaart Aardkundige Waarden 2006

De Basiskaart Aardkundig Waarden 2006 geeft een landelijk overzicht van gebieden die als aardkundig waardevol zijn aangemerkt tot 2006. Het gaat hierbij om landvormen, bodems, of een typische geologie die kenmerkend zijn voor een groter gebied. Deze vertellen het verhaal van het ontstaan van Nederland, vaak in samenhang met de mens.

Voor ruim de helft van de gebieden is een uitgebreidere toelichting beschikbaar, die via de kaart te raadplegen is als PDF-bestand.

Standard

dataIdentificatie

Title

Basiskaart Aardkundige Waarden 2006

Date (Revision)
2022-09-01
Unique resource identifier

d503aca1-2f3d-4b7a-8ac6-2d3b02ab977c

Status
Historical archive
Metadata language
Nederlands; Vlaams
Keywords
  • landschap

  • geomorfologie

  • aardkundig erfgoed

  • landvorm

  • reliëf

  • aardkundige waarden

Use limitation

Geen beperkingen

Legal constraints

Access constraints
Other restrictions
Other constraints
Geen beperkingen
Other constraints
Er zijn geen condities voor toegang en gebruik

Legal constraints

Access constraints
Other restrictions
Other constraints
Geen beperkingen voor publieke toegang
Point of contact
individualName organisationName electronicMailAddress role

InfoDesk

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

info@cultureelerfgoed.nl

Custodian

Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra)

Originator
 

spatialInfo

N
S
E
W




Denominator
100000
referenceSystemIdentifier
28992
 

DataQuality

Hierarchy level
Dataset
Lineage

Deze kaart hoort (met andere vormgeving) bij de publicatie: Van Beusekom E. (2007) Bewogen aarde: Aardkundig erfgoed in Nederland, uitgeverij Matrijs (pag 151). De PDF's met de gebiedstoelichtingen komen van de bijbehorende cd-rom (Alterra i.s.m. Directie Kennis LNV).



Bij de vervaardiging van de kaart uit het rapport Bewogen Aarde (2007) is uitgegaan van de kaart van Koomen (Operatie Landijs, 1999) en aangevuld met nieuwe (provinciale) inzichten. Alleen van de gebieden uit de Operatie Landijs kaart zijn namen en beschrijvingen beschikbaar. Zie: Koomen, A.J.M., 1999. Inventarisatie aardkundige waarden in Nederland - Operatie Landijs. Wageningen, Staring Centrum ( https://edepot.wur.nl/81650 ).



In 2022 zijn aan het bestand uit 2006 door de RCE de velden OUDERDOM en GENESE (kort) toegevoegd: OUDERDOM: Holoceen, Pleistoceen, meerdere; GENESE(KORT): ijs, permafrost, wind, rivier, zee, veenvorming, tektoniek, meerdere.

Nadere toelichting invulling veld GENESE: in vrijwel alle gebieden zijn fenomenen te vinden die door een combinatie van verschillende elementen gevormd zijn. Telkens is de dominante genese geselecteerd. Dit is de genese die ofwel in de kolom geomorfologie beschreven stond (in het originele GIS bestand), ofwel de hoofdmoot van de beschrijving (in de PDF) vormt. Het onderdeel 'Aardkundige waarde' is hierbij doorslaggevend. Hier staat vaak wat dit object uniek maakt.

In een aantal gevallen is er een groot gebied met meerdere zaken opgenomen, die ook al zodanig in de toelichtende PDF's omschreven zijn. Bij deze gebieden is bij genese 'meerdere' gekozen.

Soms zijn gebieden ruim geselecteerd (bijv gebieden met meerdere kleine pingo's in Friesland, waarbij uit de toelichting blijkt dat pingo's de doorslaggevende reden waren om het gebied als aardkundig waardevol te beschouwen). Hier is gekozen voor genese permafrost (vanwege de pingo's)

Dekzand is bij genese 'wind' ingedeeld, overige landvormen gerelateerd aan permafrost (droge dalen, pingo's) kregen als genese 'permafrost'.

 

Metadata

Metadata language
Nederlands; Vlaams
Hierarchy level
Dataset
Metadata author
individualName organisationName electronicMailAddress role

InfoDesk

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

info@cultureelerfgoed.nl

Point of contact
 
 

Overviews

Basiskaart Aardkundige Waarden 2006

N
S
E
W




Keywords



Provided by

Share on social sites

Associated resources

Not available




Privacy Cookies Copyright